Löpartävlingar i Sverige

Uncategorized

Written by:

För dig som tycker om löpning finns det massor av tävlingar och event att delta på i Sverige. Att satsa på att delta i lopp brukar vara en mycket bra motivation för att komma igång ordentligt med löpträningen. När du har en mål blir det så mycket enklare att fokusera på att få till bra löparpass av hög kvalitet. Se till att ha en målbild med vad du vill åstadkomma.

Det spelar ingen roll om det är ett genomförandemål eller prestationsmål. I Sverige erbjuds många kortare lopp, lopp med olika teman och ett antal klassiska lopp varav vissa har genomfört under mer än 50 års tid. Ett populärt lopp är till exempel Tjejmilen som bara har en damklass och anordnas varje år i Stockholm. Loppet utförs på en 10 kilometer lång bana runt Djurgården och har arrangerats varje år i augusti sedan 1984.

Löpartävlingar i Sverige

Några populära tävlingar för löpare

Ett av de största och mest populära loppen är Göteborgsvarvet som anordnas varje år i maj med start och målgång i Slottskogen i Göteborg. Det här är en riktig folkfest och har blivit en populär tradition för stadens medborgare att heja på deltagarna längs banan. Göteborgsvarvet är världens största halvmaraton och loppet erbjuds i flera olika distanser. Det finns även mängder av evenemang runt loppet för olika åldrar och målgrupper.

Ett annat mycket populärt lopp är Midnattsloppet som genomförs i Stockholm, Göteborg och Malmö under perioden augusti-september. Loppet körs även i Helsingfors. Midnattsloppet erbjuds på distanserna 5 och 10 kilometer. Det genomförs när det är mörkt ute och längs med vägen bjuds det på underhållning i form av musik och häftiga ljussättningar. Loppen genomförs i stadskärnan, vilket gör det till en folkfest. Det har även blivit vanligt att företag och organisationer ställer upp i Midnattsloppet.

Ett tredje lopp som är en storfavorit är Lidingöloppet. Det här är ett klassiskt lopp som genomförs i september, vilket det har gjort varje år sedan 1965. Det är ett terränglopp och den klassiska distansen är 30 kilometer. Idag erbjuds dock 20 olika lopp inom ramen för Lidingöloppet, vilket gör det till världens största terränglopp med 60 000 deltagare årligen. Loppet är en del av ”En svensk klassiker” där även Vätternrundan, Vasaloppet/Engelbrektsloppet och Vansbrosimningen ingår.