Hur väljer jag rätt löparskor?

Uncategorized

Written by:

Kanske har du noterat att dina nuvarande löparskor inte riktigt gör sitt jobb, eller kanske överväger du att köpa dina allra första par. I dagens djupa djungel av löparskor kan det kännas som en utmaning att hitta ett par som passar. Löparskor kommer i mängder av färger och modeller med olika dämpning och utformning. Att välja ett par som passar dig och din löpstil är viktigare än vad man kan tro.

Det första du bör göra är att ta reda på är vilken löpstil du har, snarare än vilken färg på skorna du föredrar. Detta kan du göra genom att besöka en löparbutik, där personalen bland annat låter dig springa på ett löpband för att analysera din fotisättning. Om du tar med dina gamla löparskor kan de också titta på hur skorna slitits för att ytterligare utvärdera vilken modell som är rätt för dig.

Hur väljer jag rätt löparskor?

Löpstilar

Det finns fyra huvudgrupper av löpstilar: supination, neutral löpstil, pronation och överpronation. Beroende på vilken löpstil du har kan du behöva en typ av löparskor som kompenserar för din löpstil. Supination innebär att fotisättningen börjar vid utsidan av hälen och fortsätter att rulla på utsidan av fotsulan genom hela steget, samtidigt som foten är utåtvinklad. Ett neutralt löpsteg innebär att varje steg börjar på utsidan av hälen, men rullar inåt på fotsulan under steget.

Pronation kan sägas vara motsatsen till supination. Här är foten mer inåtvinklad vid slutet av steget än vid ett neutralt löpsteg. Överpronation är naturligtvis en extrem version av pronation där fotrörelsen kräver ett ordentligt stöd. Anledningen till att valet av rätt löparskor är så viktigt eftersom fel skor kan åsamka belastningsskador på knän, höfter och hälsenor. Det är alltså väl värt att lägga lite extra tid på att hitta passande löparskor.

Hur väljer jag rätt löparskor?

När det gäller dam- och herrmodeller kan skillnaderna vara ganska stora. Färgerna är vanligtvis den mest uppenbara skillnaden, men det finns även betydande tekniska skillnader i modellerna. Generellt gäller att damskor är lite bredare i framdelen av skon, men smalare i hälen. Damskor har också vanligen lite mer formad läst, samtidigt som mellansulan har lägre densitet. Herrar brukar ha rakare fotsula och är vanligtvis tyngre, vilket herrskor är anpassade för.