Bästa kosten för löpare

Uncategorized

Written by:

Alla som tränar regelbundet, till exempel genom löpning, vet hur viktigt det är att äta rätt. Kosten har en mycket stor påverkan på hur väl du kan utföra träningen, din utveckling samt hur bra träningsupplevelsen blir generellt. Om du vill bli en bättre löpare måste du se till att du får i dig den energi och den näring som kroppen behöver. Utan en ordentlig kost kommer resultaten att utebli.

Bästa kosten för löpareMånga gör misstaget att äta för lite eller för mycket när det löptränar. Om du inte äter tillräckligt kommer du att känna dig svag, yr och ibland illamående. Även om du löptränar för att gå ned i vikt är det mycket viktigt att du äter ordentligt. Det handlar framför allt om att äta nyttig och näringsrik mat istället för onödiga kalorier som inte tillför något. Här kan du läsa mer om vad du som löpare bör äta.

Ät varierat och näringsrikt

En löpare behöver få i sig en varierad och näringsrik kost. Den bör bestå av kolhydrater, nyttiga fetter, protein och vitaminer. Undvik onödiga produkter som läsk, bakverk, godis och chips. Om du är nybörjare eller tränar några få kortare löppass i veckan räcker det med att äta balanserat. Tänk på att lägga löpträningen mellan två måltider. Spring inte direkt efter du ätit. Om du vill ha lite extra energi innan passet kan du äta en banan.

Bästa kosten för löpareOm du springer långa pass, det vill säga om du är ute längre än en och en halv timme, kan du behöva ta med dig energi under löpturen. En frukt, energibar eller en gel passar bra. Långdistanslöpare bör även ladda ordentligt med kolhydrater dagen före långpasset. Tänk på att det är viktigt att fylla på med protein och kolhydrater direkt efter passet, gärna 30 minuter efter löpturen. Detta är bra för kroppens välmående och musklernas återhämtning.

Många löpare gillar att dricka sportdryck eftersom det ger extra energi. Denna dryck är söt och bör därför inte substituera vatten. Ta endast några klunkar sportdryck innan och under ett längre eller hårdare pass. En joggingrunda på fem kilometer behöver kräver ingen sportdryck. Vatten är den bästa drycken för löpare, men undvik att dricka massor precis innan träningen. Undvik även för mycket kaffe innan löprundan eftersom det kan göra magen orolig.