Att vara en löpare

Uncategorized

Written by:

Det är inte ovanligt att människor blir så inbitna i springandet att de tar det hela till en ny nivå och identifierar sig som löpare, inte bara personer som springer. När man tittar närmare på hälsofördelarna med löpning är det dock inte konstigt att folk blir frälsta. I denna artikel fokuserar vi på några av de främsta fördelarna. Förhoppningsvis kan vi ge dig lite extra motivation att ge dig ut i spåret!

För det första stärks muskler och skelett av löpningen. Fördelningen av muskler i förhållande till fett blir mer fördelaktig och den basala metabolismen, det vill säga ämnesomsättningen i vila, ökar. Du kan alltså öka din stillasittande energikonsumtion genom att springa. Detta minskar i sin tur risken att bli överviktig. Vidare förbättras fettfördelningen i blodet delvis genom att ett av de goda kolesterolen ökar, men också eftersom triglyceridnivån behålls intakt.

Mentala fördelar

Att vara en löpare

Stresshormonerna adrenalin och kortisol kan göra att människor får betydande humörsvängningar, särskilt i dagens stressade samhälle. Det är därför inte konstigt att du kring de stora kontoren i stan under lunchtid kan se dussintals löpare som för en liten stund bytt ut kavajen mot träningskläder. Löpning är ett perfekt botemedel för stress eftersom det gör att utsöndringen av adrenalin och kortisol minskar. Dessutom ökar det produktionen av serotonin och dopamin, även kända som glädjehormoner.

Vissa föredrar att träna på kvällstid och det finns mycket som tyder på att det kan vara en fördel också. Faktum är att den som tränar tidigt på kvällen, alltså inte direkt innan läggdags, kan åtnjuta bättre sömn. Den har dessutom givit sin kropp optimala förutsättningar för återuppbyggnad av skadade celler. Att prioritera bra sömn ger i sin tur goda ringar på vattnet i form av exempelvis ett förbättrat immunförsvar.

Är du fortfarande inte övertygad om löpningens förträfflighet kanske nästa fördel kan få dig att tänka om. Löpning, i kombination med en övrigt hälsosam livsstil, har visat sig vara en bra metod för att förebygga Alzheimers sjukdom. Att ha en aktiv livsstil stimulerar nämligen produktionen av nya hjärnceller, vilket håller hjärnan frisk. Löpning är med andra ord ett förträffligt sätt att hålla såväl knopp som kropp vältrimmade och redo för nya utmaningar.